Αντικατασταση μπαταριας αυτοκινητου

Αντικατάσταση Μπαταρίας Αυτοκινήτου Σχολιάστε

Καμμία από τις μπαταρίες αυτοκινήτου δεν διαρκεί για πάντα, οπότε αν διαπιστώσετε ότι το αυτοκίνητο σας εκκινείται με δυσκολία τότε μάλλον είναι καιρός να αντικαταστήσετε την παλιά σας μπαταρία.

Η αντικατάσταση είναι γρήγορη και εύκολη για τα περισσότερα αυτοκίνητα και μπορείτε να την πραγματοποιήσετε με ελάχιστα εργαλεία.

Διαβάστε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να αντικαταστήσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί.
Σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε χρόνο και χρήμα για να εγκαταστήσετε μια νέα μπαταρία η οποία δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει εμφανίσει το αυτοκίνητό σας.

Ελέξτε την στάθμη του ηλεκτρολύτη (υγρών)

Αν η μπαταρία σας έχει υγρά ελέγξτε τη στάθμη τους και αν είναι χαμηλή συμπληρώστε τη με απεσταγμένο νερό. Προσέξτε να μην αγγίξετε με γυμνά χέρια τα υγρά της μπαταρίας διότι αποτελούνται από πολύ ισχυρό οξύ (θειϊκό οξύ) που είναι πολύ διαβρωτικό. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Στις σύγχρονες μπαταρίες ξηρού τύπου υπάρχει ένα «παραθυράκι» το οποίο αλλάζει χρώμα όταν η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί.

Ελέγξτε την τάση στα άκρα της.

Βέβαια, εδώ θα χρειαστείτε ένα πολύμετρο (ή βολτόμετρο) για να μετρήσετε την τάση της μπαταρίας. Όταν το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία πρέπει να κυμαίνεται από 13,8V – 14,2V , ενώ όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο πρέπει να είναι μεταξύ 12,4V – 12,8 V με τον κινητήρα σβηστό και χωρίς φορτίο. Εάν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα με την μπαταρία δεν μπορεί να αποδωθεί σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφασίσετε την αντικατάσταση της μπαταρίας.

Αγοράστε την κατάλληλη μπαταρία για το αυτοκίνητό σας
Προκειμένου να αγοράσετε την σωστή μπαταρία θα πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες στο κατάστημα που θα την προμηθευτείτε, όπως είναι το μοντέλο του αυτοκινήτου και ο κυβισμός του κινητήρα. Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά διότι οι μπαταρίες αυτοκινήτου ποικίλλουν σε μέγεθος και χωρητικότητα και πρέπει να αγοράσετε την κατάλληλη που θα ταιριάζει στο δικό σας όχημα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην πετάξετε στα σκουπίδια την παλιά μπαταρία αλλά να την προωθήσετε για ανακύκλωση μέσω του καταστήματος που θα αγοράσετε την καινούργια ή μέσω μιας επίσημης εταιρείας ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε όλους τους κανόνες ασφάλειας κατά την αντικατάσταση της μπαταρίας
Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε μια επίπεδη επιφάνεια και βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία σας βρίσκεται μακριά από σπινθήρες ή οποιαδήποτε μορφή φλόγας ακόμα και αναμμένων τσιγάρων. Τραβήξτε το χειρόφρενο και φορέστε προστατευτικά γυαλιά και γάντια.

Αντικατάσταση της μπαταρίας
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει σε ασφαλές μέρος όλους τους κωδικούς που περιέχονται στο ραδιόφωνο ή CD player ή στο GPS του αυτοκινήτου σας. Ανοίξτε το καπό της μηχανής και στερεώστε το.

Προσδιορίστε τους ακροδέκτες (πόλους) του συσσωρευτή. Ο θετικός θα έχει ένα συν (+) και ο αρνητικός ένα πλην (-). Αποσυνδέστε τον αρνητικό πόλο. Ξεσφίξτε τον σφιγκτήρα με ένα κλειδί (συνήθως 10 ή 12 mm) και σπρώξτε με το χέρι σας ή ένα κατσαβίδι τον ακροδέκτη ώστε να αποσυνδεθεί από την μπαταρία. Αποσυνδέστε ομοίως το θετικό πόλο. Ξεβιδώστε τις βίδες συγκράτησης της μπαταρίας στο σασί του αυτοκινήτου. Προσεκτικά ανασηκώστε την μπαταρία και αφαιρέστε τη από το αυτοκίνητο. Λάβετε υπόψη σας ότι η μπαταρία μπορεί να ζυγίζει 12,5 με 26 kg.

Καθαρίστε τους ακροδέκτες του αυτοκινήτου σας με ένα ψιλό ντουκόχαρτο ή μία συρματόβουρτσα. Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια διάβρωσης, πρέπει να ζητήσετε από έναν μηχανικό να αντικαταστήσει αυτό το μέρος. Τοποθετήστε τη νέα μπαταρία στο αυτοκίνητο, ακριβώς στην ίδια θέση και στην ίδια διάταξη με την παλαιά. Βιδώστε όλες τις βίδες ή άλλα εξαρτήματα που συγκρατούν την μπαταρία στη θέση της. Συνδέστε το θετικό πόλο. Σφίξτε προσεκτικά το σφιγκτήρα. Συνδέστε το αρνητικό πόλο. Σφίξτε τον και αυτόν με κλειδί. Αφού τελειώσετε με τη σύνδεση των ακροδεκτών μπορείτε να κάνετε μια επάλοιψη με γράσο ή να ψεκάσετε τους πόλους με spay γράσου για να αποφευχθεί η διάβρωση.

Κάντε ένα οπτικό έλεγχο (μήπως έχετε αφήσει κάποιο κλειδί κάπου στο αυτοκίνητο!), κλείστε το καπό του αυτοκινήτου και εκκίνηστε τον κινητήρα. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και τα φώτα λειτουργούν κανονικά.

Μην ξεχάσετε να ανακυκλώσετε την παλιά σας μπαταρία!

Γράψτε το Σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *