Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας είναι μια συχνή διαδικασία. Για όσους απο εμάς έχουμε την πολυτέλεια να πλένουμε το αυτοκινητό μας μόνοι μας, το παρακάτω άρθρο περιγράφει αναλυτικά πώς γίνεται και τι προιόντα χρειάζονται για ένα σωστό πλύσιμο.


1)      Δεν πλένουμε το αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες. Ο λόγος είναι ότι το αμάξωμα ανεβάζει σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να στεγνώνει η σαπουνάδα μας αλλά και το νερό πάνω το αυτοκίνητο δημιουργώντας λεκέδες. Τις πολύ ζεστές μέρες δεν συνίσταται επίσης γιατί μπορεί να πάθετε θερμοπληξία.

Οπότε διαλέγουμε ένα μέρος με ίσκιο ή πλένουμε το αυτοκίνητο αργά το απόγευμα.
Για τους ίδιους περίπου λόγους δεν πλένουμε το αυτοκίνητο μας όταν είναι ζεστό.

2)      Δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά αντί για σαμπουάν αυτοκινήτου, διότι είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να χαλάσουν το χρώμα. Επιπλέον δεν βοηθούν ώστε το σφουγγάρι μας να γλιστρά στις μεταλλικές επιφάνειες δημιουργώντας ένα λιπαντικό στρώμα, και δεν είναι σχεδιασμένα για του ρύπους - βρωμιά των αυτοκινήτων σε αντίθεση με τα ειδικά σαμπουάν.

3)      Δεν πλένουμε φορώντας δαχτυλίδια ή κοσμήματα αφού είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έρθουν σε επαφή με το χρώμα του αυτοκινήτου με δυσάρεστες συνέπειες.

Αυτά είναι τα πιο κοινά σημεία που παραβλέπει ο περισσότερος κόσμος με αποτέλεσμα να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ότι καλό.

Ας δούμε τα προιόντα περιποίησης αυτοκινήτου που θα χρειαστούμε :

1) Σαμπουάν αυτοκινήτου Formula 1 για 100 πλυσίματα 
2) Πανάκια microfiber Ucare
3) Κουβάς Πλαστικός
4) Βουρτσάκι για τις ζάντες

Eίμαστε έτοιμοι για δράση. Διαλέγουμε ένα μέρος με σκιά (ή αργά το απόγευμα) και πιάνουμε δουλειά.

Αρχικά ξεκινάμε με τις ζάντες τα λάστιχα και τους θόλους του αυτοκινήτου. Αρκετοί συνηθίζουν να πλένουν τις ζάντες τελευταίες αλλά δεν συνίσταται. Ο λόγος είναι ότι τα ζαντολάστιχα έχουν σκόνη από φρένα (brake dust) έναν από τους χειρότερους ρύπους για τις βαμμένες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου είναι προτιμότερο να πλυθούν πρώτα οι ζάντες ώστε τα βρώμικα νερά που θα πέσουν σίγουρα και στο αυτοκίνητο, να απομακρυνθούν από το
κυρίως πλύσιμο. Γεμίζουμε τον κουβά με νερό μέχρι την μέση και μετά προσθέτουμε το σαμπουάν. καθαρισμα ζαντων
Ξεπλένουμε θόλους και ζάντες με αρκετό νερό να φύγει η πολύ βρωμιά. Στην συνέχεια βουτάμε την βούρτσα για τις ζάντες μέσα στον κουβά με την σαπουνάδα και τρίβουμε του θόλους . Κάθε φορά που θέλουμε να βάλουμε και άλλη σαπουνάδα στην βούρτσα την ξεπλένουμε με λίγο καθαρό νερό ώστε η σαπουνάδα να παραμείνει σαπουνάδα και όχι λασπόνερο. Στην περίπτωση που οι θόλοι είναι από κετσέ (αυτό το ύφασμα με πίσσα) όπως στα καινούργια Golf και στα Fiesta δεν υπάρχει λόγος να σαπουνίσουμε. Μετά σειρά έχουν οι ζάντες και τα λάστιχα. Αν είναι αλουμινίου και έχουν ικανοποιητικό χώρο για να περάσει η βούρτσα μας ανάμεσα και πίσω από τις ακτίνες τρίβουμε ελαφρά και εκεί.

Αφού τελειώσουμε με τις ζάντες αδειάζουμε τον κουβά τον ξεπλένουμε και τον ξαναγεμίζουμε με νερό και βάζουμε σαμπουάν. Αντί για σφουγγάρι καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται ένα πανί microfiber γιατί καθαρίζει λόγω της φύσης του πολύ καλύτερα και έχει χώρο να απορροφήσει στο εσωτερικό του αρκετή βρώμα χωρίς να την τρίβει πάνω στο αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο αρχικά το καταβρέχουμε όλο με νερό και στην συνέχεια το πλένουμε πάντα τμηματικά και από πάνω προς τα κάτω. Τμηματικά: Σαπουνίζουμε το αριστερό εμπρός φτερό το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και μετά προχωράμε στο καπό κ.ο.κ.

Αυτό γίνεται για να μην στεγνώνει το σαμπουάν και τα νερά πάνω στο αυτοκίνητο. Από πάνω προς τα κάτω: ξεκινάμε από τον ουρανό του αυτοκινήτου μετά τα πλαϊνά μετά το καπό πορτ μπαγκάζ μετά πλαϊνά και πόρτες κ.ο.κ. Δεν έχει νόημα να πλυθεί πρώτα το καπό και μετά να τρέχει το βρώμικο νερό από τον ουρανό. Όσο αφορά την αυτή καθεαυτή διαδικασία του πλυσίματος είναι πολύ απλή βουτάμε το microfiber στον κουβά και με παράλληλες απαλές κινήσεις περνάμε όλες τις επιφάνειες. Δεν χρειάζονται πολλές επαναλήψεις στο ίδιο σημείο (είναι άσκοπο). Όταν το microfiber "μαυρίσει" απλά το βουτάμε στον κουβά το ξεπλένουμε ελαφρά και συνεχίζουμε.


στεγνωμα αυτοκινητουΤελειώνοντας και το σαπούνισμα του αυτοκινήτου μένει μόνο να το στεγνώσουμε. Πάλι με δύο microfiber το σκουπίζουμε με παράλληλες κινήσεις χωρίς να ασκούμε πίεση. Μόνο στα τζάμια του αυτοκινήτου βάζουμε αρκετή πίεση. Για πιο εύκολο στέγνωμα χρησιμοποιούμαι βιαστικά το ένα microfiber για να πάρει το πολλά νερό και με το δεύτερο που είναι στεγνό περνάμε πάλι όλο το αυτοκίνητο για να πάρει ότι έχει μείνει.

Αφού τελειώσουμε το στέγνωμα σε όλες της εμφανείς επιφάνειες καλό είναι να σκουπίσουμε και σημεία όπως οι εσωτερικοί μαρσπίέδες, γύρω γύρω από την πίσω πόρτα (πορτ μπαγκαζ) κτλ. Ο λόγος είναι ότι εκεί συσσωρεύονται αρκετές φορές βρωμιές με μακροπρόθεσμα δυσάρεστες συνέπειες. Αν κάναμε καλή δουλειά κατά την διάρκεια του πλυσίματος θα φανεί και από το πόσο καθαρά θα είναι τα πανάκια που σκουπίσαμε το αμάξι. Στην ιδανική περίπτωση πρέπει να είναι πεντακάθαρα!

Μετά από αυτή την διαδικασία το αυτοκίνητο μας είναι έτοιμο (λογικά δεν πρέπει να σας πάρει πάνω από 45 λεπτά), αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να κάνετε....να πλύνετε καλά όλα πανιά, κουβά, και την βούρτσα που χρησιμοποιήσατε ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη φορά.

Μερικές συμβουλές και παρατηρήσεις:


1) Επειδή η όλη διαδικασία αναφέρει πλύσιμο με ένα κουβά σε πολύ βρώμικα αυτοκίνητα ενδέχεται η σαπουνάδα να γίνει λασπόνερο πριν ολοκληρώσουμε το πλύσιμο είναι προτιμότερο να ξαναγεμίσουμε τον κουβά μας με καθαρή σαπουνάδα παρά να κάνουμε οικονομία στο σαμπουάν.
2) Αν έχουμε ένα επίμονο λεκέ ποτέ δεν ασκούμε πίεση με το πανί ή χρησιμοποιούμε νύχια κτλ. Απλά περνάμε απαλά πάρα πολλές φορές το ίδιο σημείο. Αν και πάλι δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ίσως χρειάζεται κάποιο πιο ισχυρό χημικό (πχ για ξεραμένο ρετσίνι) είναι προτιμότερο να μείνει και μετά το πλύσιμο ο λεκές μέχρι να προμηθευτούμε το κατάλληλο προϊόν παρά να γεμίσουμε το αυτοκίνητο με στάμπες και γρατσουνιές από μόνοι μας.
3) Αν δεν έχετε χρόνο να πλύνετε το αυτοκίνητο καλύτερο είναι να μην ξεκινήσετε και το κάνετε βιαστικά.
4) Ποτέ μην αφήνετε κουτσουλιές πουλιών πάνω στο χρώμα ξεπλύνετε τες με λίγο νερό όσο το συντομότερο δυνατόν αφού περιέχουν οξέα και χαλάνε το βερνίκι του αυτοκινήτου.

Αξεσουάρ αυτοκινήτων Autopower.gr