Σωστό πλύσιμο αυτοκινήτου

Δες τώρα τους 5 χρυσούς κανόνες για να πλύνεις το αμάξι σου. Προτιμάς πλυντήριο ή να το κάνεις μόνος σου;

Το πλύσιμο είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες γύρω από τη συμβίωση με ένα αυτοκίνητο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μυστικά και σημεία τα οποία χρειάζονται προσοχή. Το αντίθετο μάλιστα. Το πλύσιμο είναι κρίσιμο ως προς την προστασία του οχήματος και τον περιορισμό της φθοράς από την επαφή του με τους ρυπογόνους παράγοντες της ατμόσφαιρας: σκόνη, γύρη, έντομα, περιττώματα πουλιών κλπ.

Το καλό και τακτικό πλύσιμο μπορεί σε βάθος χρόνου να εξασφαλίσει μια καλή προστασία όχι μόνο στο αμάξωμα αλλά και στην ίδια τη μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου αφού μια καλή, λαμπερή βαφή χωρίς σπασίματα, θαμπάδες και γρατζουνιές μπορεί να σας αποφέρει μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω από ότι αρχικά περιμένατε. Αν το πλύσιμο γίνεται όμως με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα και, σε βάθος χρόνου, το όχημα να δείχνει περισσότερο ταλαιπωρημένο από ότι θα μπορούσε και από ότι θα ταίριαζε στην ηλικία του. Δείτε εδώ λοιπόν μερικές σύντομες και απλές οδηγίες, αρπάξτε έναν κουβά και ορμήξτε στον καθαρισμό του τετράτροχου συντρόφου σας. Nα σημειωθεί ότι μετά το πλύσιμο η φροντίδα δεν τελειώνει, όπως άλλωστε και στο εσωτερικό, και εναπόκειται πια στον καθένα πόσο βαθιά θέλει να φτάσει.

1. Στη σκιά της καθαριότητας

Πρώτη και βασικότερη συμβουλή είναι ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε σημείο σκιερό. Μια πυλωτή, ένας χώρος με τέντα ή ένα κλειστό πάρκινγκ με δυνατότητα απομάκρυνσης του νερού είναι σημεία που βολεύουν. Η σκιά εξυπηρετεί στο να μην μείνουν στίγματα πάνω στο αυτοκίνητο. Ο ήλιος και η ζέστη εξαφανίζουν πολύ γρήγορα το νερό από το αμάξωμα όσο εμείς το σαπουνίζουμε με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα της καθαριστικής ουσίας. Επιπλέον, η έντονη θερμοκρασία μπορεί να εξατμίσει και πολλά από τα χρήσιμα συστατικά των χημικών που θα χρησιμοποιήσουμε, μειώνοντας τη δύναμή τους.

2. Το μυστικό με τους δύο κουβάδες

Όλοι ξέρουν ότι το σπιτικό self service πλύσιμο απαιτεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έναν καλού μεγέθους κουβά. Λίγοι γνωρίζουν όμως τη συνταγή με τους δύο κουβάδες. Στον έναν βάζουμε το νερό και το σαμπουάν του αυτοκινήτου και είναι αυτός με τον οποίο θα πλύνουμε. Ο δεύτερος έχει μόνο καθαρό νερό μέσα και χρησιμεύει για να ξεβγάζουμε το σφουγγάρι μας πριν φορτώσουμε νέα ποσότητα σαπουνάδας και επιστρέψουμε στο όχημα. Το ξέβγαλμα του σφουγγαριού στον κουβά της σαπουνάδας θα επαναφέρει σκόνες και βρωμιές στο αυτοκίνητο και όχι μόνο δε θα καθαρίσουμε όπως θα θέλαμε αλλά ενδέχεται να βλάψουμε το χρώμα πλένοντας με σφουγγάρι γεμάτο σωματίδια.

3. Τα πάνω κάτω, όχι τα πίσω μπρος

Κάθε καλό πλύσιμο ξεκινά με καλό κατάβρεγμα του αυτοκινήτου με νερό προκειμένου να μαλακώσουν οι βρωμιές και να απομακρύνονται πιο εύκολα. Ένα από τα διάφορα «κανόνια» αφρού τα οποία υπάρχουν στην αγορά εξυπηρετούν πολύ εδώ, καθώς «ασπρίζουν» γρήγορα το όχημα και το μουλιάζουν αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος αλλά και το κόστος σημαντικά. Κατόπιν ξεκινάμε το σαπούνισμα, πάντα από πάνω προς τα κάτω, διότι στις χαμηλότερες περιοχές συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά και αφενός δε θέλουμε να τη μεταφέρουμε με το σφουγγάρι στα ψηλότερα σημεία, αφετέρου δεν κινδυνεύουμε να λερώσουμε περιοχή που έχουμε ήδη καθαρίσει. H κίνηση του χεριού είναι ευθεία και όχι κυκλική (φωτ.) ενώ μπορείτε να ξεβγάζετε τοπικά κάποια σημεία αμέσως μετά το σαπούνισμα έτσι ώστε να μη μένουν στίγματα, ενώ σίγουρα θα γίνει ένα γρήγορο δεύτερο χέρι σαπουνάδας πριν το τελικό ξέβγαλμα. Στις σκληρές βρωμιές ψεκάζετε καθαριστικό πριν το βασικό πλύσιμο προκειμένου να μουλιάσει. Επίσης μετά το πλύσιμο εξετάστε με το μάτι και το χέρι τις επιφάνειες για να εντοπίσετε περιοχή η οποία δεν καθάρισε καλά.

4. Επενδύστε σε υλικά

Το σπιτικό πλύσιμο μπορεί να αποδειχτεί πιο οικονομικό διότι π.χ. με ένα μπουκάλι σαμπουάν, με ένα καλό σφουγγάρι και τα ανάλογα πανιά θα κάνουμε πολλά πλυσίματα και σε βάθος χρόνου θα κάνουμε απόσβεση. Αξίζει λοιπόν να δώσουμε κάποια ευρώ αρκεί να γίνει με προσοχή. Καταρχάς επιλέξτε τα σαμπουάν που είναι ειδικά για αυτοκίνητο και μην καταφεύγετε σε οικιακά καθαριστικά (πιάτων ή γενικής χρήσεως). Συνήθως αυτά είναι πολύ σκληρά για το αυτοκίνητο και ακόμα και να μη βλάψουν το χρώμα θέτουν σε κίνδυνο σίγουρα τις ελαστικές τσιμούχες σε πόρτες, παρμπρίζ και παράθυρα. Επίσης ένα δίλημμα είναι το αν θα επιλέξετε κλασσικό σφουγγάρι ή κάποιο από τα καθαριστικά γάντια. Η δεύτερη περίπτωση είναι μάλλον προτιμότερη διότι επιτρέπει να ασκήσετε πιο στοχευμένη πίεση με τα δάχτυλα πάνω σε σημεία που θέλουν επιμονή, ενώ η κίνηση είναι συνολικά πιο φυσική και πιο ξεκούραστη από το να σφίγγετε συνέχεια ένα σπόγγο στην παλάμη σας.

5. Στέγνωμα

Ακούγεται ως το πιο εύκολο αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει το στέγνωμα αλλά ο βασικός είναι να γίνει γρήγορα. Καλό εργαλείο εδώ η χρήση της ελαστικής λεπίδας η οποία μπορεί να απομακρύνει με μια κίνηση το 80% του νερού μας επιφάνειας. Τα πανιά με μικροίνες μπορούν να αναλάβουν το έργο στη συνέχεια, όπως και αντίστοιχα τα γνωστά συνθετικά δερμάτινα υλικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχόλιο

Autopower.gr
Logo
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0